A Vásárhelyi Televízió új arculatának tervezése

Hódmezővásárhely Pávás HázA regionális televíziós szolgáltatások meglehetősen vegyes minőségben működnek Magyarországon, az esetek többségében sem technológiában, sem arculatban nem tudják felvenni a versenyt országos, vagy kereskedelmi társaikkal. Éppen ezért volt különösen nagy kihívás 2014-ben, amikor csapatunk kapta a feladatot, hogy készítse el a Vásárhelyi Televízió új arculatát. Minden műsorhoz új főcímek, átkötők, végefőcímek kellettek, egy teljes vizuális újragondoláson ment keresztül a csatorna.

Az animációs arculattervezés csapatunk egyik fő területe, így a műsorok főcímei kiemelt figyelmet kaptak. Két művészeti szempontot határoztunk meg: Az animáció legyen országos televízióktól megszokott színvonalú, de a vizuális elemek legyenek mind regionálisak. Mivel első sorban újszerű, kísérleti mozgóképes megoldásokkal dolgozunk, a hagyományos forgatott anyagokat elvetettük. Helyette a fényképek több rétegben történő megmozgatását jelöltük ki fő útként. Több vásárhelyi fotózást is tartottunk, mely során végigjártuk a város valamennyi ismert, vagy rejtett pontját, annyi lehetséges elemet begyűjtve, amennyit csak tudtunk.

 

Vásárhelyi Televízió Új Arculat Főcím Kulturális Magazin Kőszegi Tamás

Egy regionális televízió számára a legfontosabb a környezettel való aktív kommunikáció, így az arculat fő irányát az adta, hogy a nézők ismerjenek rá a saját maguk által használt terekre. Ne csak a legismertebb épületeket fedezzék fel a szpotokban, de a lakótelepeken, külvárosi régiókban megbúvó apró kincseket is, melyek mind építeni fogják a televízióhoz való kötöttséget. Ezeket az elemeket átértelmezve, átalakítva rejtjük el az átkötőkben, esetleg kiemeljük a háttérbe húzódó tárgyakat. A Híradó utolsó képsorai például a digitális animáció segítségével meglengetik azt az eredeti, 1896-os harangot, mely sérülése miatt már csak emlékként látható a városban.

 

Vásárhelyi Televízió Híradó Új Arculat Kőszegi Tamás

A kulturális magazin, a “Publikum” főcímének formálásakor még tovább merészkedtünk. Itt ugyanis nem csak helyi épületek, de helyi gondolatok is megjelennek. Helyi festők képei, illetve a városban gyakran megszálló költő gondolatai egyaránt helyet kaptak, animált montázsba építve szobrokkal, domborművekkel. A főcímek zenei anyagait egy szintén helybéli zeneszerző, Csontos Péter biztosította.

A Vásárhelyi Televízió új arculata jól mutatja, hogyan lehet egy helyi médiumot harmonikus formába hozni a környezetével, úgy közelíteni országos, vagy nemzetközi animációs trendek felé, hogy közben nem veszíti el helyi jellegét sem.

 

Vélemény, hozzászólás?