Animáció sportesemények számára – Így készült a 2020-as Vízilabda Európa Bajnokság animációja – 2. rész

A Vízilabda Európa Bajnokság sport reprezentációja nagyobb volt, mint bármi, amit eddig a cégünk valaha csinált. A szervezés első heteiben az animációs igénylisták több száz tételesek voltak, és az eredetileg felvázolt terv ambiciózusabb volt, mint a riói Olimpia. A Duna Arénába 9, egymástól független felületet kellett két héten át nonstop animációval borítani, összesen 13 millió pixeles felbontásban A projectben végül 44 ezer 935 fájlt írtunk ki. Ezt a szörnyeteg projectet próbáljuk most meg nagyon vázlatosan, az alap koncepció mentén lebontani. 

Mivel a készen kapott grafikai arculat nem igazán volt jól mozgatható, az elsődleges kérdés az volt, hol lehet ettől eltérni. Hamar kiderült, hogy szigorú arculattartás csak a meccsek alatt van, így lehetőségünk volt kipróbálni új elemeket is. Így született meg az Ünnepélyes Megnyitó designja, mely magában hordozta a központi arculat színeit, ám tudott mégis újat mutatni. A megnyitó volt az első rendezvény animáció, amint a Nemzetközi Úszószövetség, a LEN látott, és szerencsére mindennel nagyon elégedettek voltak, ami lehetőséget adott nekünk, hogy teljes alkotói szabadsággal dolgozhassunk az ezt követő hetek alatt.

A személyes kedvencünk a megnyitó designban a medencét négy irányból körbefogó perimeter látványa. Az EB előtt extenzív kutatómunkát végeztünk, és azt találtuk, hogy a perimeter jellemzően nem animált, vagy ha igen, nem viszik túlzásba a dolgot, így mi minden egyes perimeter designba megpróbáltunk extra sok energiát fektetni.

A megnyitó design már azzal a tudattal lett tervezve, hogy ezt szeretnénk átalakítani Ünnepélyes Díjátadóvá is. Így a középső kör, ami a nagy LED falakat dominálta, egy egyszerű színváltással egy absztrakt éremmé változott, a mellette lévő színes vonalak pedig szalagokká. A Díjátadó esetén problémát jelentett, hogy a helyszíni LED falak nem voltak színhelyesek, így az arany mező narancságává vált. Ezt előre próbáltuk kompenzálni azzal, hogy az animációk színskáláját az ellenkező irányba toltuk el, így a LED falak színtorzítása után érték el végleges színezetüket. Ez lett végül az a látvány, ami keretbe foglalta a két héten át zajló eseményt.

A 2020-as, 34. LEN Vízilabda Európa Bajnokság során a Duna Arénában 9 LED falra készítettünk két hétnyi animációt. Ez a cikksorozat ezt a témát járja alaposan körbe. A negyedik rész végén látható lesz egy nagy összefoglaló videó is az animációkról, de ha hamarabb meg akarja nézni, ide kattinthat.

Vélemény, hozzászólás?