Drawing, animation, foley – Making of “Storm” part 2

Kocsis Alexandra Kőszegi Tamás Vihar animáció

2014-ben Kocsis Alexandra társrendezővel a Filmtett Workshop keretein készítettük el új, közös animációs filmünket, a Vihar-t. Az előző részben sorra vettük, hogyan készült el a forgatókönyv, a karakterek és a storyboard, illetve miért döntöttünk a papercut animáció mellett.

A Vihar rajzolási folyamata a következő volt: Szandi kézzel, filctollal rajzolta meg a karaktereket, illetve azok felcsatolható, mozgatható elemeit. Ezeket utána bescanneltük és Illustratorban vektorizáltuk, majd hozzáillesztettük a textúrákat. Így készült el az a kékes-lilás kompozit, melyet utána After Effects-ben mozgattunk meg. A papercut-jelleg miatt szinte valamennyi mozgás digitális, egyedül egy rövid futás-szekvenciát animáltunk fázisrajzolással.

Kocsis Alexandra Kőszegi Tamás vihar animáció elemek szereplő karakterA Vihar kizárólag zörejfilm: beszéd egyáltalán nem található benne. Éppen ezért a hangsávnak kiemelt szerep jutott. A főszereplő rinocérosz mozgása például csak önmagában 15 különböző hangsávból áll, megtalálható benne gyári futószalagoktól óraműveken át a papírstancoló gép hangjáig rengeteg elem. Az egyetlen zene a film végefőcímje alatt szól: ez sem valóban megszerkesztett dallam, hanem valójában szintén zörej: egy szélharang hangja.

A Vihar világpremierjét az erdélyi Filmtettfeszt-en tartottuk, magyar premierje pedig a Magyar Filmhét-en volt. A következő egy évben beutazta a világot, vetítették Mexikótól egészen Réunion szigetéig. Több televízió is sugározta, számunka pedig igazi meglepetés volt, hogy a készítése után két évvel, még 2016-ban is képes volt díjat nyerni.

A Vihar díjai:

XVIII. Faludi Nemzetközi Filmszemle – Animációs kategória Fődíja / Main Prize for Best Animation
61. Országos Független Film Fesztivál – Legjobb animációs film
3. Totál Plán Független Film Fesztivál – 1. díj
22. Országos Diákfilmszemle – Legjobb látvány
12. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó – Pannonlove különdíj
9. Országos BIG Filmfesztivál, 2015 – 3. díj

Leave a Reply