Hogyan készítsünk kiemelkedő sikerű explainer / magyarázó animációt 1. rész: Történetmesélés

magyarazo animacio jol kidolgozott pelda

Ha valami remekül mutatja a magyar alkalmazott animációs piac minimum sanyarú helyzetét, az explainer animációk igen széles színvonalon mozgó köre. A magyarázó videók, melyeknek kifejlődéséről egy korábbi posztunkban már részletesen írtunk, egy egészen új, felfokozott érdeklődést váltottak ki a video marketing piacról, melyre igen sok cég reagált, változatos sikerrel. A cégeknek tömegesen készített olcsó, template alapú tucatmegoldások jelenleg is uralják a kkv szektort, ám reméljük, hogy az ügyfelek szélesebb köre fog hamarosan a mennyiség helyett a minőség felé fordulni.

A Mimicry Motions animációs stúdió tagjai számára az explainer az egyik legizgalmasabb és legvonzóbb terület – egy olyan, kötött forma, mely mégis teret enged a szakmai megoldások és érdekes módszerek széles skálájának, feltéve persze, ha megvalósul hozzá a megfelelő ügyfélkommunikáció. Mivel hisszük, hogy az explainerekről sosem lehet eleget mondani, egy egész cikk-sorozatot fogunk a jövőben szentelni a témának.

magyarazo animacio jol kidolgozott pelda

Az egyik első dolog, ami egy kkv-vel, vagy más céggel való egyeztetéseinkkor felmerül, az az, hogy mennyi sztori, történet legyen a magyarázó videóban. Vannak olyan ügyfelek, akik másra sem vágynak, mint hogy az egész film egyetlen nagy, dramaturgiai ív legyen, nevesített karakterekkel, jellemekkel. Ilyen például az amerikai Brenner Advisors számára készített magyarázó videónk. Ezt átmenetileg nem tudjuk megmutatni, mert a cég több millió dollár venture capital bevonásához készíttette velünk anyagot, mely épp elbírálás alatt van, de hamarosan feltesszük, addig pedig belőle származó képekkel helyettesítjük.

A történetmesélés előnye, hogy a film azonnal személyesebbé válik. Megszokott tudat alatti nézői működésünk kapcsol be ilyenkor, és drukkolunk a főhősnek, hogy elérje célját. Noha a történetek eléggé zárójelesek szoktak lenni egy explainerben, ha ezt az utat választjuk fő elemként,mindenképpen erősítenünk kell a dramaturgián.

Hátránya a módszernek, hogy jellemzően a végfelhasználókat lehet vele megcélozni, hiszen ők fognak azonosulni a film szereplőivel. Egy, a B to B szektornak készített anyagban a főhős maximum a cégvezető lehet, és noha ilyet is készítettünk már, nem jellemző annyira. Másik hátrány, hogy egy olyan filmben, ahol a karakterek nevesítettek, felismerhetőknek és szerethetőknek, szóval kidolgozottnak is kell lenniük, ami a költségekben fog megjelenni. A Brenner Advisors számára készített film a hazai átlagnál jóval nagyobb költségvetéssel is készült.

Ha a történetmesélést választjuk videónk fő erényeként, célszerű rögtön egy problémával kezdeni. Szinte mindig azt javasoljuk, hogy felütésként lássunk egy karaktert, aki valamilyen olyan gonddal küzd, melyet mi, a célközönség is jól ismerünk. Ez jól látszik például az Automizy számára készített filmünkben. A sztori-központú magyarázó filmek befejezése befejezése is nagyon fontos: ekkor látjuk ugyanis a probléma megoldását, jellemzően valamilyen megnyugtató, érzelmekre ható módon. Az Eurokapu magyarázó animációi végén az egész család összegyűlik egy vidám kerti partira.

magyarazo animacio jol kidolgozott pelda

Jellemző tehát, hogy a történetmesélő explainer / magyarázó videó az érzelmekre hat. Mindez kétélű fegyver lehet egy olyan műfajban, mely jellemzően az értelmi meggyőzést állítja fő céljának, éppen ezért alkalmazását csak mértékkel ajánljuk. Az a legbiztosabb stratégia, ha a filmünk elején és végén használnuk egy, az azonosulást megkönnyítő karaktert, aki bevonz / kivezet az élményből. A film közben pedig a karakter kezét kicsit elengedve a termék konkrét előnyeire koncentrálunk. Természetesen minden ügyfél, cég, vagy célcsoport más és más. Konzultációnk minden esetben ingyenes, érdemes minket felkeresni, ha magyarázó videó készíttetést tervezik a közeljövőben.

Vélemény, hozzászólás?