Video marketing trükkök: Hogyan válasszon cégünk minőségi explainer / magyarázó típusú animációs videót?

Az utóbbi évek egyre növekvő video marketinges trendje az explainer (magyarázó) animációk elterjedése, mely a nagyvállalati szektor után a kkv-k között is egyre jobban előtérbe kerül. Maga a műfaj nem új, inkább korábbi reklámanyagok keveredéséből jött létre. Egy ismeretterjesző animációs videóról van szó, mely keveri a PR filmek letisztult formavilágát a 2010 körül népszerű motion tipográfia, kinetikus tipográfia egyes elemeit, az adatvizualizációt és az animációs filmek mozgalmasságát, humorát.

Az explainer animációkat két tényező hívta életre: először is, ahogy a szolgáltatások egyre összetettebbé válnak, úgy lesznek a leírások is hosszabbak, bonyolultabbak. Így történhet, hogy az értékesítés legfőbb gátja néha az, hogy a felhasználó nem is érti, mit akarnak neki eladni / ez miért is lesz jó neki. Cégünk gyakran találkozik ezzel a problémával, első sorban az IT szektorban. Egy-egy innováció egyáltalán nem biztos, hogy elsőre is jó ötletnek, vagy egyáltalán értelmezhető ötletnek tűnik, ami gyakran elveszi az emberek kedvét az ismerkedéstől.

A másik probléma a potenciális felhasználók egyre nagyobb fokú immunitása a reklámfilmekre. Ez egy hosszú évtizedek óta jelen lévő trend, mely egyre erősödik, ahogy a digitális forradalomnak hála a vállalatok sokkal könnyebben állítanak elő tartalmat. Reklámba botlunk, bármerre nézünk. Egy magyarázó videó azonban indirekt reklám, nem eladni akar, hanem elmagyarázni, megértetni, tájékoztatni. A reklámtartalom maga bujtatott, elsőre nem észrevehető. Ha megnézünk egy jó explainer animációt, akkor is tanulunk valami hasznosat, ha úgy döntünk, nem vásárolunk. Orvosi ügyfeleinknél minden nap találkozunk ezzel: könnyebben értékesítik termékeiket, szolgáltatásaikat, ha inkább a betegségről, lehetséges gyógymódokról készítenek anyagokat, melyeket a célközönség sokkal lelkesebben néz meg.

A Mimicry évek óta gyárt explainer videókat, magyarázó animációkat vállalati ügyfeleiknek. Munkánk során két szempontra figyelünk különösen. Az első, hogy az explainer, mint értékesítési eszköz mindig a cég arculatát, vizuális világát tükrözze vissza. Versenytársaink gyakran esnek túlzásokba, spórolási, egyszerűsítési okokból, ezért láthatunk annyi egy kaptafára gyártott, humoros, de mégis sablonos filmet. A Mimicry minden magyarázó videóját egyedi arculattal látja el, melyen az ügyfél értékrendje köszön vissza.

A másik, tartalmi szempontunk, hogy az ilyen anyagok fő vonzerejét a hitelesség, a megbízhatóság adja. Ellentétben olyan PR-filmekkel, ahol az érzelmekre, a hangulatra helyezzük a hangsúlyt, a magyarázó videó, műfajából adódóan máshogy kell, hogy működjön. Fő ereje az intellektuális meggyőzés, legfőbb fegyvere az érthetőség, követhetőség, hitelesség kell, hogy legyen.

Vélemény, hozzászólás?