Költséghatékony animáció készítése vidéki televíziók számára: a Pomáz TV felújítása

Az animáció készítés komoly gyártási időt és szakértelmet igényel, éppen ezért nem mindig tartozik a legolcsóbb filmes folyamatok közé. Többek között ennek is köszönhető, hogy a hazai vidéki televíziók, akik költségvetésük máshogy priorizálják, nem mindig képesek arculati szinten lépést tartani a korral. A Vásárhelyi Televízió felújítása olyan pozitív élmény volt számunkra, hogy elhatároztuk, létrehozunk egy programot, melynek keretein belül vidéki televízióknak, regionális műsoroknak adunk lehetőséget arculatuk költséghatékony felújítására, modernebbé tételére.

Noha az animációs látványvilágok, technológiák között nagy anyagi eltérések mutatkoznak, az igényesség, szakmaiság és a letisztultság minden elkészült animációnak sajátja kell, hogy legyen. Ez egy olyan tétel, melyet sok mai magyar animációs cég, stúdió sajnos nem oszt, jelentős minőségi hígulást okozva az alacsonyabb költségvetésű piacon. A Pomáz TV új látványának elkészítésekor az motivált minket, hogy olyan designt alkossunk, mely megfizethető áron hozza el egy igényes televíziótól elvárható modern színvonalat.

A televízió logójától kezdve a stúdióháttereken át mindent lecseréltünk, teljesen új kinézetet szabva a csatornának. Jelentős kihívást okozott az animációk implementálása a televízió saját gyártási folyamataiba, mivel a helyi kollégáknak korlátolt lehetőségeik voltak csak az animációs tartalom működtetésére. A mindenkit kielégítő, kellően rugalmas új gyártási metódus kialakítása végül közel egy hónapon át tartott. Érdekesség, hogy olyan animációt is készítettünk, mely kizárólag vágóprogram segítségével, az ügyfél által is alakítható, formálható szükség esetén, így nincs szükség a munka újabb kiszervezésére.

Az az egyszerű 3D-s, geometriai látványvilág, melyet a Pomáz TV műsorokhoz készítettünk, stabil és hosszan tartó stílusértéket képvisel, lecserélése egy jó darabig nem lesz szükséges. Reméljük, később is lehetőségünk lesz segíteni a kevesebb reklámot, anyagi lehetőséget kapó, ám tartalmukban mégis fontos regionális televíziók animációit minőségibbé tenni.

Vélemény, hozzászólás?