Hogyan készítettük el Magyarország egyik legnépszerűbb vírusvideóját? 1. rész

vírusvideó

Nincs olyan ügyfelünk, aki ne szeretett volna már legalább egyszer vírusvideót készíteni velünk. A probléma ezzel pusztán az, hogy nagyon kevés téma alkalmas igazán a virulens tartalom elkészítésére, hiába a szándék. Erre a legjobb példa az volt, amikor egy kedves partnerünk a jövő évi adózási változásokat bemutató fél órás oktató videót szerette volna vírusvideóvá varázsolni. A vírusmarketing a rengeteg emlegetés hatására teljesen el is laposodott, a varázslatosan maguktól megosztódó videók pedig egy elérhetetlen álommá váltak a legtöbb cég számára. Mi is csak reménykedni tudtunk benne, hogy egyszer létrejön egy olyan kedvező csillagállás, amikor megmutathatjuk képességeinket ezen a ritka és különleges terepen.

Amikor azonban egy visszatérő ügyfelünk felkért minket, hogy készítsünk neki egy vírusvideót egy béltisztító tea termékcsaládhoz, úgy éreztük, végre eljött a mi időnk. A megbízásban minden faktor egy helyre került:  Az ügyfél vírusvideót akart, a termék pedig, szorosan kötődve az emésztés / ürítés témaköréhez, tökéletes alkalmas volt a feladatra. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy megbízónk tényleg tisztában van vele, mibe is vágja a fejszéjét, nekiálltunk a feladatnak.

virusvideo

Maga a vírusvideó nem más, mint egy, a közösségi médiában magától, nagy ütemben terjedő tartalom. Elsősorban sokkoló / megdöbbentő videók válnak virálissá, méghozzá olyan filmek, ahol a reklám tulajdonságok rejtettek. A direkt reklámokat senki sem szereti megosztani, így a marketing tartalmat ügyesen kell csomagolni. Megrendelőnk, a Naturalmax egy béltisztító teákat, gyógyhatású készítményeket kínáló cég volt: termékük fő tulajdonsága a bélfalon megtapadó, esetlegesen káros salakanyagok kiürítése. Ez ebben a formában persze nem volt túl érdekes, így nekiálltunk megteremteni a vírus tartalmat.

Az elsődleges kérdés, amikor egy cég számára vírus animációt készítünk, az, hogy hogyan lesz ez a tartalom igazán vonzó, kattintásvadász. Ez ellentétes azzal az elvvel, amit egyébként követünk, amikor tiszteletben tartjuk egy cég arculatát, célcsoportját, filozófiáját. A vírusvideó gyártás esetén ezek másodlagos szempontokká válnak a megoszthatóság után. A koncepció maga hamar összeállt: rövid történetünkben egy Kakicsalád mindennapi élete elevenedett meg, akiknek egy nagy vágyuk van: elutazni végre a Nagy Kanálisba. Kakipapa azonban nem keres elég pénzt, ezért csak álmodozhatnak a csatornarendszerről, be vannak zárva örökre a bélbe. Ezt a problémát oldja meg egy varázslatos lottó formájában a Naturalmax, és a Kakacsalád végre kitisztulhat a belekből.

vírusvideó

Mivel szerettük volna, ha a filmünk annyira sokkoló, amennyire csak lehet, a történetet kedves karakterekkel, klasszikus esti gyerekmesébe ágyazva képzeltük el, ahol a kakik aranyos kis karakterekként küzdenek mindennapi problémáikkal. Úgy gondoltuk, hogy ez a koncepció, a megfelelő kivitelezés mellett, alkalmas lehet egy igazán ütős vírusvideó létrehozására. Hogy igazunk volt-e, azt akkor még senki sem tudhatta.

Vélemény, hozzászólás?