Egy rendhagyó könyvtrailer: Bagolyvár

Réti Attila Bagolyvár könyvtrailer varrógép Mimicry MotionsA cégünk által készített könyvtrailerek az esetek túlnyomó többségében valamilyen nagyon pontosan behatárolható történet, tematika mentén készülnek el, melyet főleg a kiadó, és az adott könyv jelöl ki. Egy kötet minél pontosabban megfogható hangulattal, vagy cselekménnyel bír, helyzetünk annál egyszerűbb. Éppen ezért volt nagy kihívás 2013-ban a Tarandus Kiadó legújabb novelláskötetének, Réti Attila “Bagolyvár” című munkájának trailere.

Ami filmes szemmel a legnagyobb nehézség egy novelláskötetnél, az a közös gerinc, a közös rendező elv esetleges hiánya. Réti Attila novellái ugyanazon a helyszínen, Mosonmagyaróváron játszódtak, de más nem kötötte őket össze. Első ötletünk az volt, hogy kijelölünk egy-két, kiemelt fontosságú művet a tartalomjegyzékből, és azokat dramatizáljuk, de ezt végül a megrendelő kérdésére elvetettük.

A szerzővel szorosan együttműködve született meg a film következő koncepciója, mely ahelyett, hogy egy, vagy akár mindegyik novellára reflektált volna, inkább elhagyta valamennyit. Ahelyett, hogy kiemeltünk volna bármilyen elemet, inkább megjelenítettünk egy olyan, sajátságosan nosztalgikus hangulatot, melyet az olvasó a kötet olvasásakor átérezhet.

Réti Attila Bagolyvár könyvtrailer Super 8 archív felvétel

Különleges megoldást választottunk: felvettük a kapcsolatot egy régi, elkallódott Super8-as felvételeket gyűjtő társasággal, és véletlenszerűen tekercseket vásároltunk tőlük. Olyan anyagokat, melyeket ismeretlen amatőrök rögzítettek, majd végül sosem néztek meg. A felvételekről megfeledkeztek, azok elkallódtak, elhányódtak. Ebből a spontán archívumból válogattuk ki a Bagolyvár képsorait. Döbbenetes, mennyire érzékeny és izgalmas jelenetekre bukkantunk, jelenetekre, melyek egyébként végleg elvesztek volna.

A felvételek koherenciáját a visszaemlékezést beindító-fenntartó dramaturgiai erőt egy varrógép adja, melynek közeli képei felfokozzák azt a lírai hangulatot, melyet a kötet átad azoknak, akik kézbe veszik.

 

Vélemény, hozzászólás?