Animáció sportesemények számára – Így készült a 2020-as Vízilabda Európa Bajnokság animációja – 3. rész

Már a project briefek legelső verzióiban szerepelt, hogy szükség lenne egy egyszerű, VJ jellegű loopra. Az alap koncepció az volt, hogy a megnyitó ünnepség során lesz egy táncelőadás, ami alatt valamit kéne látni a falakon, ami diszkrét, sötétben is jól működik, nem köti le a figyelmet túlzottan, de mégis látványos. Így álltunk neki annak a sorozatnak, melyet végül show animáció néven vezettünk be a gyakorlatba.

Maga a show animáció koncepciója az volt, hogy készüljön egy látványos design, ami alapvetően teljes sötétben üzemel, ezért van egy óriási előnye minden mással szemben: ki tudja használni a LED falak alatt lévő óriás vízfelület tükröződését. Az alap design egy 3d particle animáció volt, mely magában tartalmazta a rendezvény logóját is. Azért esett erre az ötletre a választás, mert léehetővé tette, hogy a panel nagy része folyamatosan sötétségbe boruljon, és a pár világos particle emiatt még nagyobb figyelmet kaphat. Ez azért is szükséges volt, mert a LED falak hajlamosak sötét térben lámpaként üzemelni, és az általunk tervezett látvány kevés fénnyel működött csak jól. 

A show animáció eredetileg csak a megnyitó egyik eleme lett volna, és nem tért volna vissza később, de amikor először meglátták a szervezők, azonnal állandó részévé tették a programnak. Így végül minden egyes mérkőzés szünetben láthatta a designt a közönség, és egyfajta suspense elemként szolgált, ami beharangozta a hamarosan kezdődő meccset, és háttérként is használtuk az esti koncertek alatt. A tükröződés kihasználása olyan jól sikerült végül, hogy a tévéadás plánjait is módosították az animáció kedvéért.

A visszaszámlálás egy olyan elem, ami az utóbbi években minden rendezvény részévé teszünk, témától függetlenül: minden közönség szereti. Az EB-re készített visszaszámlálásunk kétségkívül a legbombasztikusabb eddig. Funkciója, hogy összekösse a standard rendezvény arculatot a show animációval. A visszaszámlálást igazán hatásossá a többi kolléga tette, nem mi: a rendezvény fénytechnikusai és Dj-je egy nagyon hatásos környezetet teremtettek neki, így amikor elindult, 6 ezer ember számolt vissza hangosan.

A 2020-as, 34. LEN Vízilabda Európa Bajnokság során a Duna Arénában 9 LED falra készítettünk két hétnyi animációt. Ez a cikksorozat ezt a témát járja alaposan körbe. A negyedik rész végén látható lesz egy nagy összefoglaló videó is az animációkról, de ha hamarabb meg akarja nézni, ide kattinthat.

Vélemény, hozzászólás?